Soós Gyõzõ Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS GYÕZÕ (MSZP), a napirendi pont elõadója: Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelõtt köszönetemet fejezem ki a Háznak, hogy hozzájárult a Házszabálytól való eltéréssel e törvényjavaslat soron kívüli tárgyalásához és remélhetõleg még ez évben történõ elfogadásához.

A címzett és céltámogatásoknál lemondás miatt felszabadult egy bizonyos összeg, és errõl az összegrõl még ebben az évben törvénymódosítással rendelkeznie kell a parlamentnek annak érdekében, hogy felhasználható legyen mint elõirányzat-maradvány. Ez az összeg 1175 millió forint. Úgy gondoltuk elõterjesztõként, hogy a legcélszerûbb felhasználási lehetõség a címzett támogatásból folyamatban lévõ egészségügyi beruházások támogatásának kiegészítésénél mutatkozik. Négy kórház-rekonstrukció többlettámogatására teszünk javaslatot. Ezek: a Tolna megyei kórház, Orosháza, Vác és Sátoraljaújhely.

Miért kell a többlettámogatás ezeknél a kórház-rekonstrukcióknál? Egészen röviden azért, mert idõközben átlagon felüli egészségügyi gép- , berendezés- és építõipari áremelkedések történtek - gondoljunk csak a forintleértékelésekre és az importár-növekedésekre -, valamint egy nagyon fontos szakmai változás történt: 1996-ban a Népjóléti Minisztérium olyan szakmai minimumkövetelményeket határozott meg, amelyek a beruházások indításakor még nem voltak ismertek, és jelentõs többletköltségekkel járnak.

Fontos még megjegyezni azt, hogy ezek a rekonstrukciók, illetve a többlettámogatások nem állnak ellentétben a kormány törekvéseivel, ami az egészségügyi struktúraátalakítást célozza; illetve ezek a rekonstrukciók kizárólag olyan minõségi fejlesztést jelentenek, amelyek a magasabb színvonalú ellátást biztosítják, és nem mennyiségi növekedést okoznak.

Mindezen indokok alapján kérem a t. Házat elõterjesztésünk támogatására és elfogadására.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap