T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyûlés 1996. április 26-i ülésén 32/1996. számú határozatával ellenszavazat nélkül erõsítette meg Magyarország csatlakozását a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezethez, közismert nevén az OECD-hez.

Szeretném emlékezetükbe idézni, hogy az OECD-csatlakozásunk folyamatát a parlamenti pártok közötti konszenzus kísérte. Ez bizonyította többek között külföldi partnereinknek is, hogy Magyarország világgazdasági integrációjának elõmozdítása minden felelõs magyar politikai erõ által követett cél. Felvételünk az OECD-be annak nemzetközi elismerését jelentette, hogy Magyarországon kiépült és stabillá vált a politikai demokrácia, és mûködõképes a piacgazdaság intézményrendszere. Bekapcsolódásunk az OECD problémamegoldási folyamatába megerõsítette tájékozottságunkat a világgazdasági konjunktúra rövid és középtávú alakulásáról, valamint azokról a szabályozási elképzelésekrõl, amelyekhez a késõbbiek során igazodnunk kell. Mivel az OECD irányelvei és a gazdasági normái alapját képezik az Európai Unióban alkalmazott gazdasági-pénzügyi direktíváknak, OECD- tagságunk elõsegíti az EU-tagsági tárgyalásokra való felkészülést is. A tagsággal a magyar gazdasági és pénzintézetek hitelképessége javult. A tagság lehetõséget ad arra is, hogy Magyarország bõvítse kapcsolatait az Európán kívüli tagállamokkal.

Az elmúlt évek során bebizonyosodott az is, hogy Magyarország képes volt szabályozásaiban és jogalkotásában a fejlett országok közössége által meghatározott célrendszerhez alkalmazkodni, és alkalmazni is tudta a piacgazdaságok tapasztalatait.

Ismételten megköszönöm a külügyi bizottság egyhangú támogatását, és kérem az Országgyûlést, hogy a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet konvencióját és az ahhoz kapcsolódó jegyzõkönyveket és a csatlakozási nyilatkozatot törvénnyel hirdesse ki.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap