Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Most határozathozatal következik. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a módosító javaslat és a törvényjavaslat elfogadásához is a jelen lévõ képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatát a T/5390/25. számú ajánlás 1. pontja alapján. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 262 igen szavazattal, 29 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett a módosító javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most a zárószavazásra kerül sor. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e az országgyûlési képviselõk választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 215 igen szavazattal, 11 ellenszavazat és 101 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/5391. számon kapták kézhez képviselõtársaim. (Nagy zaj.) Figyelmet kérek, tisztelt Országgyûlés!

Az alkotmányügyi bizottság mai ülésén koherenciazavart feloldó módosító javaslatot terjesztett elõ, amelyet a T/5391/11. számú ajánlás tartalmaz. Ennek alapján záróvitára kerül sor. Felszólalni senki nem kíván, a záróvitát lezárom. Kuncze Gábor miniszter úr sem kíván nyilatkozni.

Most a határozathozatal következik, amelyhez a jelen lévõ képviselõk kétharmadának szavazata szükséges. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatát a T/5391/11. számú ajánlás 1. pontja alapján. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 299 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 29 tartózkodás mellett a módosító javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most a zárószavazásra kerül sor. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az imént módosított szöveg szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 215 igen szavazattal, 3 ellenszavazat mellett és 110 tartózkodással a törvényjavaslatot nem fogadta el.

(17.10)

Tisztelt Országgyûlés! (Zaj.) Még további határozathozatalokra kerül sor, tisztelt Országgyûlés, ha fegyelmezettek vagyunk, hamar végezhetünk.

Soron következik az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. (Zaj.) Figyelmet kérek, tisztelt Országgyûlés! Az elõterjesztést T/5391. számon, az egységes javaslatot pedig T/5391/6. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A záróvitára kerül sor, mert az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatot nyújtott be. A vitában azonban senki sem kíván részt venni, a záróvitát lezárom. Toller képviselõ úr sem kíván válaszolni.

Most a határozathozatalok következnek. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a módosító javaslat és a törvényjavaslat elfogadásához is a jelen lévõ képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatát a T/5474/8. számú ajánlás 1. pontja szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 323 igen szavazattal, 5 tartózkodással és ellenszavazat nélkül elfogadta.

Most a zárószavazásra kerül sor. Meg kell kérdeznem Kuncze Gábor belügyminiszter urat, hogy mi a kormány álláspontja. (Kuncze Gábor bólogat.) A belügyminiszter úr integet, ebbõl arra következtetek, hogy a kormány a javaslattal egyetért.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 318 igen szavazattal, 3 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.

Most soron következik a mentelmi ügy, tisztelt Országgyûlés. A mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság H/5624. számon határozati javaslatot nyújtott be dr. Torgyán József képviselõtársunk, Független Kisgazdapárt, mentelmi ügyében. A Házszabály 131. § (2) bekezdése kimondja, hogy a határozati javaslathoz módosító javaslatokat nem lehet fûzni... (Zaj.) Kis türelmet kérek, tisztelt Országgyûlés, nemsokára befejezzük, de így az ember nem hallja még a saját hangját sem! Szóval, nem lehet hozzá módosító javaslatokat fûzni, és arról az Országgyûlés vita nélkül határoz. Az érintett képviselõ úr felszólalhat, ha kíván.

A bizottság indítványozza, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság megkeresésével érintett ügyben az Országgyûlés dr. Torgyán József országgyûlési képviselõ mentelmi jogát ne függessze fel.

Géczi József Alajos képviselõ úrnak, a bizottság elnökének adom meg a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap