Géczi József Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint egy parlamenti vitából is ismert már, a Belorusz Köztársaság kormánya levélben fordult a magyar partnerekhez abban az ügyben, hogy a belorusz miniszter szerint Morvai Ferenc képviselõtársunk Belorussziában olyan üzleti vállalásokat tett, amelyeket nem teljesített - mint az a levélben olvasható. Ezzel kapcsolatban Torgyán József képviselõtársunk mint frakcióvezetõ és mint a párt elnöke több helyen nyilatkozatra kényszerült. (Közbeszólásra:) Az egy másik kérdés.

Morvai Ferenc képviselõtársunk feljelentette Torgyán Józsefet, mégpedig az ezen ügy kapcsán tett nyilatkozatokért, valamint a február 2-ai Össztûzben vele készített interjúért, és azt kifogásolja, hogy szerinte becsületének csorbítására alkalmas tényt állított, ezért rágalmazás, becsületsértés ügyében kérte a mentelmi jogának a felfüggesztését. A bíróság ezt az iratot átküldte az Országgyûléshez.

A mentelmi bizottság március 10-én tárgyalta az ügyet. A képviselõ úr - mármint Torgyán képviselõ úr - elõadta, hogy nem kívánta Morvai képviselõtársának az eljárását minõsíteni, õ a levélre hivatkozott, a levél megállapításaira hivatkozva tette meg a megfelelõ lépéseket, és ezzel kapcsolatban használt a levélre vonatkozó megállapításokat. A mentelmi bizottság megállapította, hogy az adott ügy a becsületsértés, rágalmazás tényállásának a közelében sincs, nyilvánvalóan egy olyan helyzetrõl van szó, amikor egy politikai vitának a kiszüremkedésével állunk szemben. Ezért a bizottság zaklató, az Országgyûlés munkáját zavaró jellegûnek minõsítette a feljelentést, és egyhangú szavazással azt javasolja az Országgyûlésnek, hogy Torgyán József képviselõtársunk mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel. (Taps az FKGP soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap