VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar gazdaságnak az egyik legnagyobb baja az államadósság mellett az, hogy a Magyarországon tevékenykedő külföldi cégek éves szinten körülbelül 4000 milliárd forintnyi nyereséget visznek ki Magyarországról.

Az építőipari ágazatról köztudott, hogy mélyponton van, a 2004-2005-ös újlakás-építési volumennek az építőiparon belül jelenleg negyede-ötöde valósul meg. Ez tehát egy olyan ágazat, ami már most is a padlón van. De sajnos további rossz hírekkel is szolgálhatunk, mert az építőipari vállalkozásoknak 27 százaléka jelenleg is elbocsátásokat tervez.

Érdemes megnéznünk azt, hogy ebben a válsággal küzdő építőiparban milyen folyamatok valósulnak meg, például a nagy infrastrukturális beruházásoknál. Jól látható, hogy ezt a piacot néhány erősebb magyar szereplő mellett alapvetően a multinacionális érdekszféra, a nagyvállalatok, a külföldi nagy cégek uralják, ezek tesznek szert a legtöbb megrendelésre. Idézek egy olyan levélből, amit Németh Lászlóné fejlesztési miniszter asszony küldött képviselői válaszként: "A KEOP és a KÖZOP forrásaiból finanszírozott beruházásállomány mintegy 60 százaléka a külföldi érdekeltségű piaci szereplők kezében valósul meg, a fennmaradó 40 százalékot magyar szereplők kezelik."

Csak azért, hogy képviselőtársaim tisztában legyenek azzal, hogy milyen nagyságrendű ügyekről van itt szó: az új Széchenyi-terv keretén belül európai uniós forrásból megvalósuló beruházásoknál, a KÖZOP-nál, a közlekedési operatív programnál 157 milliárd forint volt a 2010-11-es időszakban a kezelt vagyon összege, a környezet és energia operatív programnál, a KEOP-nál pedig 283 milliárd forint. Ez összesen 440 milliárd forint, amelynek most a sorsáról beszélünk.

A sokat emlegetett Közgép-csoport ennek a piacnak 17,29 százalékát uralja, közvetlenül mögötte jön a korábban sokat emlegetett Strabag-csoport 13,65 százalékkal. De elmondható egészében, képviselőtársaim, amit a miniszter asszony le is írt, hogy ennek az infrastrukturális nagyberuházási piacnak a 60 százalékát jelenleg külföldi nagyberuházások uralják. Erre a gyakorlatra a szocialisták nyolc kormányzati éve alatt került sor, akkor, amikor a szocialisták alatt folyamatosan csak nagy külföldi cégek építettek utat, hidat, vasutat, mindent ebben az országban, őket hozták helyzetbe. Nyilvánvaló, hogy ennek az ellentételezése folyik most akkor, amikor Center for American Progress nevű alapítványból finanszírozzák Bajnai Gordont és ezen keresztül a szocialisták kampányát, finanszírozzák külföldről, amerikai pénzekből a szocialisták politikai tevékenységét Magyarországon.

Akkor, amikor megnézzük, hogy kik azok a szereplők, akik ezen a piacon szert tettek ilyen gigászi nagyságú, óriási megrendelésekre, olyan szereplőket találhatunk itt, mint a Porr, amely ellen magyarországi kenőpénzek kifizetése miatt folyt büntetőeljárás, illetve vizsgálat; a Bilfinger-Berger, amely ellen korrupciós vádak miatt nyomoztak Nigériától egészen Magyarországig és Németországig; a Strabag, amely nagyon jó kapcsolatokat ápolt a "Strabag Demokraták Szövetségével", és amely ellen az osztrák hatóságok nyomoztak magyarországi kenőpénzek kifizetése miatt. Ezeket a cégeket egyébként többször is elítélték kartellezés miatt, a Gazdasági Versenyhivatal a Strabagot is és a Swietelskyt is jelentős összegű bírsággal sújtotta ."

Sajnos, ellenérdekelt a Szocialista Párt abban, hogy a magyar tőke erősödjön meg ezen a piacon, és tisztességes piaci verseny legyen, ellenérdekeltek, mert ők szokásuk szerint a külföldi cégeket próbálják minden egyes parlamenti interpellációjukkal helyzetbe hozni a magyarokkal szemben. Ha arra gondolunk, hogy az LMP milyen politikai palettán helyezkedik el, ott is azt láthatjuk, hogy egy újabb olyan párt van az Országgyűlésben, amit amerikai pénzből finanszíroznak. Egy Richard Field nevű ingatlanbefektető az, aki a zsebébe nyúl és kitömi őket megfelelő nagyságú összegekkel.

Azt kell mondanom, a kormány pedig, látva ezeket a folyamatokat, semmit nem tesz azért, hogy ezt a 60 százaléknyi beruházási hányadot visszaszerezze Magyarország számára, hogy helyzetbe hozza a magyar vállalkozásokat.

Kérdés az, hogy elfelejtettünk talán utat, hidat, vasutat építeni? Nincs lehetőségünk arra, hogy visszavegyük a külföldi vállalkozásoktól ezt a piacot? Hagynunk kell azt, hogy külföldi vállalkozások luxusprofitra tegyenek Magyarországon szert, és kivigyék innen a pénzt? Kérdezem az államtitkár urat, hogy milyen konkrét intézkedéseket tettek eddig annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások helyzete megerősödjön, és visszanyerjük a saját piacainkat.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage