DR. SIMON GÁBOR, a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Ahogy elnök úr is mondta, a Kazincbarcikai Járásbíróság átiratában indítványozta dr. Rubovszky György országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel vele szemben Cziffel Tiborné kazincbarcikai lakos feljelentést tett becsületsértés vétsége miatt. A feljelentés szerint dr. Rubovszky György országgyűlési képviselő 2013. május 13-án az Országgyűlés plenáris ülésén a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság előadójaként dr. Daher Pierre mentelmi ügyének ismertetésekor a feljelentővel szemben a becsülete csorbítására alkalmas kijelentést tett.

A mentelmi bizottság az ügyet 2013. október 8-ai ülésén tárgyalta. A mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével. A magánvádas ügyekben követett, a mentelmi jogot töretlenül fenntartó gyakorlata a mentelmi jog célját, az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését kívánja biztosítani, különösen az érintett plenáris ülésen történő képviselői tevékenységének gyakorlásánál.

Mindezekre tekintettel a mentelmi bizottság egyhangú szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy dr. Rubovszky György országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage